Putovanje u nepoznato – Etiopija zemlja tisuću osmjeha

etio1

Koncem 2015. godine bila sam u Etiopiji. Zemlja na rogu Afrike sa cca. 100 miliona stanovnika i 20 puta veća od Hrvatske. Glavni grad Addis Abbaba (cca. 5 miliona stanovnika).

Opisi i povijesne činjenice su jedno i mogu se vrlo lako naći, a doživljaji i iznenađenja na putu su drugo. Pa evo iznenađenja.

Pred Nacionalnim muzejom u AA velika bista od crnog mramora, bista velikog pisca Puškina. Puškin je po majci porijeklom etiopljanin. Etiopljani su na to vrlo ponosni, pa otuda i vrlo lijepa bista Puškina uz pisano obrazloženje.

etiop2

Drugo veliko iznenađenje je grad Lalibela (640 km od AA). Na 2600 m nadmorske visine nalazi se sveti grad Lalibela, koji je UNESCO uvrstio u Svjetsku baštinu. Dvanaest monolitnih crkava uklesanih u vulkanske crvenkaste stijene bez cigle, kamena ili drvene građe, izgrađene krajem 12. i u 13. stoljeću, zaustavljaju dah posjetitelju. Daleko bi veći opis bio da opisujem svaku crkvu (bet – kuća), ali spomenut ću samo crkvu Otkupljenje svijeta, koja je isklesana iz samo jednog kamenog bloka i kao takva jedinstvena u cijelom svijetu.

etiop3

etiop4

etiop5

Te crkve ne samo da su genijalni inženjerski poduhvat aksumske arhitekture, koji je rađen 24 godine, nego u svakom posjetitelju, pa tako i meni, izazivaju divljenje i apsolutno su jedan od razloga zašto treba posjetiti Etiopiju.

etiop6

etiop7

No, nije Etiopija samo zemlja pustinja i kave.

Etiopija ima mnogo više za pokazati:

– Neobične i skromne škole (posjetili smo ih),
– Stočarstvo po kojemu je prva u Africi i deveta u svijetu,
– Različite i interesantne Nacionalne parkove,
– Jezero Tana gdje je smješteno 20-tak samostana iz 14. stoljeća sa tipičnim etiopijskim sakralnim slikarstvom,
– A možda najvažnije bi bilo istaknuti izrazitu ljubaznost ljudi.

Da mi se pruži prilika još bih jedanput otputovala u Etiopiju, jer to je prostorno velika zemlja, a vidjela sam u ovih 10-tak dana samo mali dio.

Snježana Dinčić